Pyszny kremowy pudding z tapioki z dodatkiem pieczonych truskawek. Na deser lub na śniadanie. Pieczone truskawki można zastąpić świeżymi owocami.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
½ szklanki tapioki
¾ szklanki wody
2 i ½ szklanki mleka
szczypta soli
dwa jajka
⅓ szklanki cukru
½ kg truskawek
łyżka brązowego cukru
Instructions
Tapiokę zalać wodą i zostawić na 30 minut.
Pozbawione szypułek i umyte truskawki wymieszać z cukrem i upiec z żaroodpornym naczyniu, w piekarnku nagrzanym do 170 stopni aż będą miękkie i puszczą sok – ok 15 minut.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z połową cukru za pomocą trzepaczki.
Tapiokę przełożyć do garnka, dodać mleko, szczyptę soli i żółtka z cukrem, dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut. Tapioka spęcznieje i całość zacznie gęstnieć.
Białka ubić z resztą cukru. Dodawać do ubitych białek stopniowo 4 łyżki gorącej tapioki, mieszając, żeby zahartować białka.
Przełożyć białka do reszty tapioki, gotować jeszcze ok 3 minut mieszając.
Przełożyć do miseczek i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.Podawać z pieczonymi truskawkami z sokiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/pudding-tapioki-pieczonymi-truskawkami/