Warzywne mini pizze na spodzie z polenty
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowsza wersja pizzy - na spodzie z polenty z bakłażanem i cukinią.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • NA SPÓD
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • NA WIERZCH
  • bakłażan
  • cukinia
  • oliwa
  • przyprawa włoska
  • szklanka sosu pomidorowego (można też zrobić własny sos przesmażając 5 posiekanych pomidorów z czosnkiem na oliwie, zmiksować i odparować, doprawić solą pieprzem, dodać posiekaną bazylię- to szczególnie polecam osobom na diecie bezglutenowej bo gotowe sosy często zawierają gluten)
  • 150 g startego żółtego sera
Instructions
  1. W garnku zagotować wodę z mlekiem, dodać kaszę i wymieszać. Gotować cały czas mieszając, ok 15 minut aż kasza zgęstnieje i rozklei się. Masa powinna być gęsta. Dodać sól i pieprz, starty parmezan, masło i posiekaną bazylię. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia masła.
  2. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Wyłożyć ok 2 łyżek kaszy i rozprowadzić na kształt koła, tak żeby tworzyła płaski spód do mini pizzy. Tak samo postąpić z resztą masy - powinno wyjść ok 5-6 placków. Zostawić do ostygnięcia.
  3. Bakłażany i cukinie pokroić w plastry. Zmieszać w misce razem z oliwą, solą i przyprawami (mieszanka włoska albo inne ulubione zioła np. bazylia, oregano etc).
  4. Smażyć na patelni (może też być grillowa) aż się zarumienią z obu stron.
  5. Na ostygnięte spody rozsmarować po kilka łyżek sosu pomidorowego, nałożyć bakłażany i cukinie i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 10-15 minut aż ser się roztopi i całość się ładnie zarumieni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/warzywne-mini-pizze-spodzie-polenty/