Zdrowsza wersja pizzy - na spodzie z polenty z bakłażanem i cukinią.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
NA SPÓD
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
50 g parmezanu
garść liści bazylii
łyżka masła
sól, pieprz
NA WIERZCH
bakłażan
cukinia
oliwa
przyprawa włoska
szklanka sosu pomidorowego (można też zrobić własny sos przesmażając 5 posiekanych pomidorów z czosnkiem na oliwie, zmiksować i odparować, doprawić solą pieprzem, dodać posiekaną bazylię- to szczególnie polecam osobom na diecie bezglutenowej bo gotowe sosy często zawierają gluten)
150 g startego żółtego sera
Instructions
W garnku zagotować wodę z mlekiem, dodać kaszę i wymieszać. Gotować cały czas mieszając, ok 15 minut aż kasza zgęstnieje i rozklei się. Masa powinna być gęsta. Dodać sól i pieprz, starty parmezan, masło i posiekaną bazylię. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia masła.
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Wyłożyć ok 2 łyżek kaszy i rozprowadzić na kształt koła, tak żeby tworzyła płaski spód do mini pizzy. Tak samo postąpić z resztą masy - powinno wyjść ok 5-6 placków. Zostawić do ostygnięcia.
Bakłażany i cukinie pokroić w plastry. Zmieszać w misce razem z oliwą, solą i przyprawami (mieszanka włoska albo inne ulubione zioła np. bazylia, oregano etc).
Smażyć na patelni (może też być grillowa) aż się zarumienią z obu stron.
Na ostygnięte spody rozsmarować po kilka łyżek sosu pomidorowego, nałożyć bakłażany i cukinie i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 10-15 minut aż ser się roztopi i całość się ładnie zarumieni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/warzywne-mini-pizze-spodzie-polenty/