Cytrynowo-makowe placuszki z białym serem i wiśniami
Author: www.cookingforemily.pl
- 1i ½ szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka maku
- 250 g serka białego typy włoskiego (np capri) lub ricotty
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- sok z cytryny
- 3 łyżki syropu z agawy (lub inny słodki syrop albo cukier)
- DO PODANIA
- 1 i ½ szklanki wiśni (teraz mrożone)
- 3 łyżki cukru brązowego
- W małym garnku zagotować wiśnie z cukrem. Gotować ok 10-15 minut aż wiśnie puszczą sok, który się następnie zredukuje. Odstawić do przestygnięcia.
- W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę i mak.
- Żółtka oddzielić od białek.
- W drugiej misce rozdrobnić widelcem biały serek, dodać żółtka, mleko i sok z cytryny i syrop z agawy– dobrze wymieszać.
- Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wszystko wymieszać np. za pomocą miksera.
- Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
- Placuszki smażyć z obu stron na rumiano, najlepiej na oleju kokosowym.
- Podawać z wiśniami
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/placuszki-bialym-serem-wisniami/
3.5.3208