Cytrynowo-makowe placuszki z białym serem i wiśniami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Delikatne cytrynowe placuszki z białym serem i makiem, podane z duszonymi wiśniami.
Author:
Ingredients
  • 1i ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka maku
  • 250 g serka białego typy włoskiego (np capri) lub ricotty
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub inny słodki syrop albo cukier)
  • DO PODANIA
  • 1 i ½ szklanki wiśni (teraz mrożone)
  • 3 łyżki cukru brązowego
Instructions
  1. W małym garnku zagotować wiśnie z cukrem. Gotować ok 10-15 minut aż wiśnie puszczą sok, który się następnie zredukuje. Odstawić do przestygnięcia.
  2. W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę i mak.
  3. Żółtka oddzielić od białek.
  4. W drugiej misce rozdrobnić widelcem biały serek, dodać żółtka, mleko i sok z cytryny i syrop z agawy– dobrze wymieszać.
  5. Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wszystko wymieszać np. za pomocą miksera.
  6. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
  7. Placuszki smażyć z obu stron na rumiano, najlepiej na oleju kokosowym.
  8. Podawać z wiśniami
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/placuszki-bialym-serem-wisniami/