Kruche ciastka z płatków owsianych i mąki orkiszowej oblane czekoladą
Ingredients
1 i ⅓ szklanki płatków owsianych (można część zamienić na inne płatki: np. orkiszowe)
1 szklanka mąki orkiszowej albo pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
130 g miękkiego masła
¼ szklanki drobnego cukru trzcinowego
1 gorzka czekolada
1 łyżeczka oleju kokosowego
Instructions
W misce mieszamy płatki z mąką, proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem.
Do masła dodać suche składniki i wyrobić rękoma aż powstanie kula ciasta.
Na blasze do pieczenia wyłożyć papier.
Nabierać ręką po kawałku ciasta. Z ciasta utoczyć kulkę wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczyć w rękach a potem ułożyć na blasze i spłaszczać dalej, formując płaskie okrągłe ciastko. Powinno wyjść ok 16 ciastek.
Upiec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Ostudzić.
W garnku rozpuścić czekoladę z olejem.
Smarować każde ciasto za pomocą noża z płaskiej strony czekoladą, odstawić do ostygnięcia.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/kruche-ciastka-owsiane-czekolada/