Muffinki z jagodami
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 14
- KRUSZONKA
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- SUCHE:
- 320 g mąki (zmieszałam białą z pełnoziarnistą pół na pół)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru (najlepiej brązowego)
- MOKRE:
- 130 ml jogurtu naturalnego
- 130 ml śmietany
- 70 ml oleju
- 3 jajka
- POZA TYM:
- 250 g jagód
- starta skórka z 1 cytryny
- Wymieszać wszystkie składniki kruszonki w palcach aż powstaną grudki. Odstawić do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
- Wymieszać suche składniki w jednaj misce. W drugiej rozmieszć mokre.
- Składniki suche zmieszać z mokrymi, do ich połączenia ale bez nadmiernego wyrabiania. Na końcu dodać delikatnie jagody i skórkę z cytryny –wymieszać.
- Nakładać do foremek na muffinki, wyłożonych papierkami po 2 łyżki mieszanki, na wierzch posypać kruszonką.
- Piec 20 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/muffinki-jagodami/
3.2.1311