opcjonalnie kawałek grillowanego mięsa, najlepiej drobiu
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Instructions
Ciasto: do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
Farsz:
Cebulę posiekać i udusić na oliwie na rumiano (ok 15 minut na wolnym ogniu, mieszając). Odstawić do przestygnięcia.
Warzywa i mięso posiekać na kawałki.
W misce wymieszać śmietanę z jajkami, doprawić solą i pieprzem.
Fetę pokroić na kawałeczki.
Warzywa razem z fetą i cebulą dodać do jajek i śmietany – delikatnie całość wymieszać.
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki. Dno ponakłuać widelcem.
Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie farsz, rozprowadzić go po cieście.
Tartę wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 30 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/tarta-grillowanymi-warzywami-kurczakiem/