Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pomysł na wykorzystanie pozostałości po grillu - zgrillowanych warzyw i mięsa
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 250 g mąki ( u mnie orkiszowa, ale może być pszenna pełnoziarnista)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • FARSZ
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 150 gr sera feta ( albo mozzarelli)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • grillowane warzywa – cukinia, bakłażan, pomidory, papryka, pieczarki etc- ilość odpowiadająca 2 sporym garściom
  • opcjonalnie kawałek grillowanego mięsa, najlepiej drobiu
  • sól, pieprz
  • masło do smarowania formy
Instructions
  1. Ciasto: do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
  2. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
  3. Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
  4. Farsz:
  5. Cebulę posiekać i udusić na oliwie na rumiano (ok 15 minut na wolnym ogniu, mieszając). Odstawić do przestygnięcia.
  6. Warzywa i mięso posiekać na kawałki.
  7. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, doprawić solą i pieprzem.
  8. Fetę pokroić na kawałeczki.
  9. Warzywa razem z fetą i cebulą dodać do jajek i śmietany – delikatnie całość wymieszać.
  10. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
  11. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki. Dno ponakłuać widelcem.
  12. Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
  13. Ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie farsz, rozprowadzić go po cieście.
  14. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 30 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/tarta-grillowanymi-warzywami-kurczakiem/