Czekoladowe gofry z cukinią
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Ingredients
  • 1 średnia cukinia – 1 szklanka po starciu
  • 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
  • 4 czubate łyżki kakao
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 czubate łyżki oleju kokosowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • na wierzch: bita śmietana/albo miód i masło/ albo gałka lodów
  • olej kokosowy do smarowania formy
Instructions
  1. Podłączyć maszynkę do gofrów.
  2. Cukinię zetrzeć i lekko odcisnąć.
  3. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. Żółtka oddzielić od białek.
  5. Rozpuścić olej kokosowy.
  6. Dodać żółtka, mleko, jogurt i olej kokosowy do mąki i zmiksować wszystko.
  7. Białka ubić na pianę i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać do masy.
  8. Do mieszanki dodać cukinię i startą czekoladę, wymieszać.
  9. Formę do gofrów wysmarować za pomocą pędzelka olejem kokosowym.
  10. Piec gofry przez ok 6-7 minut aż będą rumiane i chrupkie.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/05/czekoladowe-gofry-cukinia/