Kotleciki z bobu i ziemniaków
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste kotleciki z bobu i ziemniaków doprawione kminem rzymskim kolendrą i koprem włoskim. Podawać z jogurtem i sałatką np. z pomidorów i sałaty pekińskiej
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • ½ kg ziemniaków
  • 800 g bobu
  • garść natki pietruszki i bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki ziaren: kmin, kolendra i koper włoski
  • sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • sól pieprz
  • opcjonalnie bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować, lekko przestudzić i rozgnieść (np przez praskę).
  2. Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Tak samo jak ziemniaki rozgnieść ( ja rozgniatałam widelcem).
  3. Ziarna uprażyć na suchej patelni i następnie rozgnieść w moździerzu.
  4. Czosnek przepuścić przez praskę a zioła posiekać.
  5. Wszystko razem wymieszać razem z jajkiem, posolić i popieprzyć. Masa musi stężeć w lodówce przynajmniej godzinę.
  6. Z masy ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce tartej (w wersji bezglutenowej pominąć bułkę) a następnie smażyć je na oleju około 10 minut z każdej strony.
  7. Podawać z jogurtem (dla dorosłych wymieszanym z ostrym sosem chilli) i sałatką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/kotleciki-bobu-ziemniakow/