Proste kotleciki z bobu i ziemniaków doprawione kminem rzymskim kolendrą i koprem włoskim. Podawać z jogurtem i sałatką np. z pomidorów i sałaty pekińskiej
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
½ kg ziemniaków
800 g bobu
garść natki pietruszki i bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mieszanki ziaren: kmin, kolendra i koper włoski
sok z połowy cytryny
1 jajko
sól pieprz
opcjonalnie bułka tarta do obtaczania,
olej do smażenia
Instructions
Ziemniaki ugotować, lekko przestudzić i rozgnieść (np przez praskę).
Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Tak samo jak ziemniaki rozgnieść ( ja rozgniatałam widelcem).
Ziarna uprażyć na suchej patelni i następnie rozgnieść w moździerzu.
Czosnek przepuścić przez praskę a zioła posiekać.
Wszystko razem wymieszać razem z jajkiem, posolić i popieprzyć. Masa musi stężeć w lodówce przynajmniej godzinę.
Z masy ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce tartej (w wersji bezglutenowej pominąć bułkę) a następnie smażyć je na oleju około 10 minut z każdej strony.
Podawać z jogurtem (dla dorosłych wymieszanym z ostrym sosem chilli) i sałatką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/kotleciki-bobu-ziemniakow/