Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zupa o pięknym, głębokim zielonym kolorze- z cebulką dymka, cukinią i groszkiem. Podana z cytrynowo-parmezanową śmietanką
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pęczki cebuli dymki
  • pół główki czosnku ( całe ząbki)
  • 2 nieduże cukinie
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • garść ziół ( natka pietruszki, bazylia, koperek)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ⅓ szklanki śmietany
  • 50 startego parmezanu
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Instructions
  1. Dymkę opłukać. Odciąć zielony szczypiorek i odłożyć. Białe posiekać w kosteczkę a szczypiorek w kawałki i trzymać oddzielnie.
  2. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać białe części dymki oraz ząbki czosnku i smażyć mieszając 5 minut.
  3. Dodać koperek i smażyć kolejne 5 minut.
  4. Dodać cukinię, smażyć 5 minut a następnie groszek i kolejne 5 minut.
  5. Zalać wszystko rosołkiem i gotować ok 10 minut.
  6. W tym czasie zmieszać śmietanę ze startym drobno parmezanem.
  7. Otrzeć skórkę z cytryny.
  8. Zupę zestawić z ognia – odłożyć kilka sporych łyżek warzyw do miseczki ( uważać żeby cały czosnek pozostał w garnku).
  9. Do garnka dodać zioła i zblendować całość na krem.
  10. Dodać odłożone warzywa, doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  11. Podawać z łyżką śmietany posypana skórką z cytryny.
  12. Można też śmietanę i skórkę wmieszać do zupy.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/06/wiosenna-zupa-dymka-cukinia-groszkiem/