Szparagowa zupa z kaszą jaglaną i pesto
Author: www.cookingforemily.pl
- 1 i ½ litra wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 1 pęczek szparagów
- 1 mała cukinia
- ⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: pokrojone drobno mięso z gotowania wywaru
- do podania: kilka łyżeczek pesto ( u mnie bazyliowe)
- Zagotować wywar.
- Włoszczyznę umyć, marchewki, selera i pietruszki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, pora posiekać w plasterki - dodać do wywaru i gotować 15 minut.
- Szparagi obrać, odkroić twarde końcówki, czubki odkroić i odłożyć a resztę posiekać w drobne kawałki.
- Cukinię pokroić w drobną kosteczkę.
- Szparagi ( bez końcówek) i cukinię dodać do wywaru po 15 minutach od początku gotowania.
- Kaszę przepłukać i dodać do zupy.
- Po ok 7 minutach dodać końcówki szparagów i gotować jeszcze ok 5 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Opcjonalnie dodać mięso pokrojone w kosteczkę.
- Podawać z pesto.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/06/szparagowa-zupa-kasza-jaglana-pesto/
3.5.3208