Szparagowa zupa z kaszą jaglaną i pesto
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Lekki wiosenny krupnik z warzywami, szparagami i kaszą jaglaną
Author:
Ingredients
  • 1 i ½ litra wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 mała cukinia
  • ⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: pokrojone drobno mięso z gotowania wywaru
  • do podania: kilka łyżeczek pesto ( u mnie bazyliowe)
Instructions
  1. Zagotować wywar.
  2. Włoszczyznę umyć, marchewki, selera i pietruszki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, pora posiekać w plasterki - dodać do wywaru i gotować 15 minut.
  3. Szparagi obrać, odkroić twarde końcówki, czubki odkroić i odłożyć a resztę posiekać w drobne kawałki.
  4. Cukinię pokroić w drobną kosteczkę.
  5. Szparagi ( bez końcówek) i cukinię dodać do wywaru po 15 minutach od początku gotowania.
  6. Kaszę przepłukać i dodać do zupy.
  7. Po ok 7 minutach dodać końcówki szparagów i gotować jeszcze ok 5 minut.
  8. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  9. Opcjonalnie dodać mięso pokrojone w kosteczkę.
  10. Podawać z pesto.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/06/szparagowa-zupa-kasza-jaglana-pesto/