Zielona pizza orkiszowa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowsza wersja pizzy - na spodzie z ciasta orkiszowego, z cukinią, szparagami i pesto.
Author:
Serves: 2
Ingredients
  • Ciasto:
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • mąka do posypywania
  • Na wierzch:
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 średnie cukinie
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • ½ pęczka szparagów
  • kilka łyżek bazyliowego pesto
Instructions
  1. Ciasto:
  2. Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na chwilę.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę orkiszową z solą.
  4. Do mąki dodać wodę z drożdżami i oliwę – wymieszać ręką a następnie wyrobić ciasto.
  5. Ciasto należy wyrabiać minimum 5 minut. W razie potrzeby posypać ręce mąką ( jak się będzie zbyt kleiło).
  6. Miskę podsypać mąką, włożyć ciasto i odstawić pod przykryciem ze ściereczki na minimum 40 minut ( do godziny).
  7. Cukinię pokroić za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie długie paski. Okrajać ją z każdej strony ale zostawić środki z pestkami.
  8. Czosnek posiekać drobno.
  9. Cukinię zalać oliwą, dodać czosnek, sok z cytryny i bazylię, wymieszać i odstawić na ok 15 minut ( w czasie jak ciasto będzie rosło).
  10. Mozzarellę porwać albo pokroić w kawałki.
  11. Szparagi lekko obrać, podzielić każdy na pół (wzdłuż)
  12. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie kulki –każdą rozwałkować cienko w kształcie koła. Ułożyć w foremkach do pizzy albo na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  13. Na każdym spodzie rozprowadzić po ok 2- 3 łyżki pesto.
  14. Cukinię lekko posolić, dodać do niej szparagi i obtoczyć je w sosie.
  15. Cukinię i szparagi układać na spodach od pizzy, na wierzch wyłożyć mozzarellę.
  16. Piec ok 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku ( 220-230 stopni).
Recipe by Cooking for Emily at http://cookingforemily.pl/2016/06/zielona-pizza-orkiszowa/