Placuszki z nerkowców z malinami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wegańskie, bezglutenowe placuszki z nerkowców i mąki ryżowej z dodatkiem malin. Można dodać inne owoce sezonowe np. truskawki, jagody.
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego albo miodu)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • dwie garście malin
  • olej kokosowy ( albo rzepakowy) do smażenia
Instructions
  1. Nerkowce zalać mlekiem i odstawić na 20 minut ( można też na noc).
  2. Zblendować nerkowce z mlekiem na gładko, dodać mąkę, syrop i wanilię, zmiksować ponownie.
  3. Wmieszać maliny (duże sztuki można podzielić na połowę).
  4. Smażyć małe placuszki na oleju kokosowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/07/placuszki-nerkowcow-malinami/