Calzone z bakłażanem, cebulą i kiełbasą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Calzone z mieszanki mąk (orkiszowa, gryczana i pszenna) z nadzieniem z bakłażana, cebuli, kiełbasy i mozzarelli.
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki (ja dałam mieszankę orkiszowej, gryczanej i pszennej)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • saszetka drożdży suchych (7 g)
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • 4 cebule
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy
  • kawałek kiełbasy (ok 250 g)
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • dwie garście oliwek
  • 2 pomidory
  • mozzarella 250 g
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Drożdże dodać do ciepłej wody i dobrze wymieszać.
  2. Mąkę przesypać do miski, zmieszać z solą, wlać wodę i oliwę i całość wymieszać.
  3. Ciasto wyrobiać przez ok 5-7 minut, w miarę potrzeby podsypująć maką.
  4. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotować farsz: Bakłażana pokroić w plasterki, posypać każdy solą z obu stron i odstwić.
  6. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i oliwę i podsmażyć cebulę przez ok 5-7 minut aż zmiękknie, przełożyć do miski.
  7. Kiełbasę pozbawić skórki, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, na której smażyła się cebula.
  8. Usmażoną kiełbasę odsączyc na ręczniku papierowym.
  9. Bakłażana wytrzeć z soli i soku, pokroić w kosteczkę.
  10. Patelnię wytrzeć ręcznikiem z tłuszczu po kiełbasie i dodać oliwę, rozgrzać i usmażyć na niej bakłażana na rumiano. Przed końcem smażenia lekko go posolić.
  11. Pomidory pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w kosteczkę.
  12. Cebulę, kiełbasę, bakłażana i pomidory wymieszać.
  13. Mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do warzyć wraz z oregano, wymieszać i całość doprawić solą i pieprzem.
  14. Ciasto podzielić na połowę, następnie każdą kulkę ponownie na połowę i potem każdą ćwiartkę znów na połowę ( jak chcecie mieć duże calzone) albo na 3 części jak chcecie mniejsze. Ja najpierw dzieliłam na dwa ale potem stwierdziłam, że jednak z mniejszymi wygodniej się obchodzi.
  15. Kulkę ciasta rozwałkować na okrąg (trzeba uważać, żeby nie rozwałkować za cienko na środku, krawędzie mogą być mocno rozwałkowane).
  16. Nafaszerowane calzone ciężko przenosić na blachę do pieczenia, więc ja robiłam tak – rozwałkowane ciasto składałam na pół, pod połówkę podkładałam cienką, plastikową deskę do krojenia i ponownie rozkładałam ciasto. Na połowie ciasta ( tę leżąca na desce) trzeba wyłożyć po 2-3 łyżki farszu, przykryć drugą połową i skleić boki zwijając w rulonik. W ten sposób calzone ląduje na desce i łatwo je przełożyć na blachę do pieczenia.
  17. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/07/calzone-baklazanem-cebula-kielbasa/