Ciastka migdałowe z malinami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ciasteczka na bazie zmielonych migdałów i wiórków kokosowych oraz mąki ryżowej. Z domowej roboty dżemem malinowym. Delikatne, rozpadające się w ustach, słodko-kwaskowe
Author:
Ingredients
  • 2 szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (można użyć mąki kokosowej ale wtedy można pominąć mąke ryżową lub dać mniej)
  • ⅓ szklanki cukru kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju koksowego
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • kilka łyżeczek dżemu malinowego
  • opcjonalnie: ½ białej czekolady
Instructions
  1. Migdały zmiksować na drobno.
  2. Wiórki zmiksować na drobno ( można użyć młynka do kawy).
  3. Zmieszać wiórki, płatki, proszek do pieczenia, cukier kokosowy i 2 łyżki mąki ryżowej.
  4. Olej kokosowy rozpuścić i lekko przestudzić, dodać do niego jajko i wymieszać.
  5. Zmieszać mokre składniki z suchymi na jednolite, zwarte ciasto.
  6. Ciasto powinno być tłuste ale olej nie powinien stać w misce - jak tak jest i ciasto jest zbyt tłuste to dodać więcej mąki ryżowej.
  7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  8. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i palcem robić wgłębienie w środku, ułożyć na blasze.
  9. W każde wgłębienie dodać po pół łyżeczki dżemu malinowego.
  10. Piec ok 10-13 minut aż się ładnie zarumienią.
  11. Dokładnie ostudzić po wyjęciu (ciepłe ciastka będą się rozpadały).
  12. Opcjonalnie można polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/07/ciastka-migdalowe-malinami/