Tarteletki z pomidorami i serową kruszonką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Indywidualne tarteletki z pastą z suszonych pomidorów i masą śmietanowo-jajeczną pod kruszonką z chleba i sera żółtego. Można też z podanych proporcji zrobić jedną tartę.
Serves: 8
Ingredients
  • Ciasto:
  • 300 g mąki orkiszowej ( albo pszennej pełnoziarnistej)
  • 170 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany albo jogurtu
  • spora szczypta soli
  • ŚRODEK
  • 200 g suszonych pomidorów z zalewy
  • duża garść czarnych oliwek
  • garść bazylii
  • ok 4 łyżek oliwy (może być z pomidorów)
  • trochę soli do smaku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 4 kromki pieczywa (razowe/pełnoziarniste)
  • ok 8 0 g sera żółtego
  • 8 pomidorków koktajlowych.
  • masło do wysmarowania formy
Instructions
  1. Ciasto : mąkę wymieszać z solą i dodać pokrojone masło. Wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do lodówki.
  2. Pomidory suszone, oliwki, bazylię, oliwę i odrobinę soli umieścić w melakserze i zmiksować na gładką pastę.
  3. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać trochę soli i pieprzu.
  4. Ser zetrzeć na drobnej tarce.
  5. Pieczywo rozdrobnić e melakserze na okruszki – zmieszać z serem.
  6. form na tarteletki wysmarować masłem (można też zrobić jedną dużą tartę).
  7. Ciasto podzielić na 8 równych kulek i każdą rozwałkować w okrąg i wyłożyć formy na tarteletki – następnie ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić jeszcze formy z ciastem na ok 20 minut do lodówki.
  8. Na dno dnie każdej foremki z ciastem rozsmarować 2-3 łyżeczki pasty.
  9. Na to wylać ⅛ masy śmietanowo-jajecznej.
  10. Na to wysypać kruszonkę serową i wetknąć po 1 pomidorku.
  11. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/07/tarteletki-pomidorami/