Indywidualne tarteletki z pastą z suszonych pomidorów i masą śmietanowo-jajeczną pod kruszonką z chleba i sera żółtego. Można też z podanych proporcji zrobić jedną tartę.
Serves: 8
Ingredients
Ciasto:
300 g mąki orkiszowej ( albo pszennej pełnoziarnistej)
170 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany albo jogurtu
spora szczypta soli
ŚRODEK
200 g suszonych pomidorów z zalewy
duża garść czarnych oliwek
garść bazylii
ok 4 łyżek oliwy (może być z pomidorów)
trochę soli do smaku
2 jajka
200 ml śmietany 18%
4 kromki pieczywa (razowe/pełnoziarniste)
ok 8 0 g sera żółtego
8 pomidorków koktajlowych.
masło do wysmarowania formy
Instructions
Ciasto : mąkę wymieszać z solą i dodać pokrojone masło. Wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do lodówki.
Pomidory suszone, oliwki, bazylię, oliwę i odrobinę soli umieścić w melakserze i zmiksować na gładką pastę.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać trochę soli i pieprzu.
Ser zetrzeć na drobnej tarce.
Pieczywo rozdrobnić e melakserze na okruszki – zmieszać z serem.
form na tarteletki wysmarować masłem (można też zrobić jedną dużą tartę).
Ciasto podzielić na 8 równych kulek i każdą rozwałkować w okrąg i wyłożyć formy na tarteletki – następnie ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić jeszcze formy z ciastem na ok 20 minut do lodówki.
Na dno dnie każdej foremki z ciastem rozsmarować 2-3 łyżeczki pasty.
Na to wylać ⅛ masy śmietanowo-jajecznej.
Na to wysypać kruszonkę serową i wetknąć po 1 pomidorku.
Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/07/tarteletki-pomidorami/