Zupa porowo cukiniowa z dodatkiem bazylii podana z chrupiącymi, paprykowymi pestkami
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
2 pory
1 łyża masła
2 łyżki oliwy
3 ziemniaki
4 cukinie
1 i ½ litra wywaru warzywnego (najlepiej ale można ugotować na wodzie)
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
pęczek bazylii
PESTKI
2 garście pestek ze słonecznika i dyni
1 łyżeczka oleju kokosowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
łyżeczka sosu sojowego
Instructions
Por pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cukinię ( jak ma miękka skórkę to bez obierania) pokroić w grubszą kostkę. Jeżeli jest starszawa to trzeba wydrążyć gąbczaste środki z pestkami.
W garnku rozgrzać masło i oliwę.
Dodać pora i ziemniaki, podsmażyć ok 5 minut i potem zalać wywarem (albo wodą).
Gotować 5 minut, dodać cukinię i gotować aż cukinia będzie miękka ( ok 15 minut).
Na koniec dodać sól i pieprz do smaku, i całość zmiksować razem z bazylią, doprawić sokiem z cytryny.
Na suchej patelni podprażyć pestki – jak się lekko zrumienią dodać olej kokosowy, przyprawy i sos sojowy – wymieszać aż przyprawy oblepią pestki, podawać je z zupą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/08/zupa-pora-cukinii-z-paprykowymi-pestkami/