Zupa porowo-cukiniowa z paprykowymi pestkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zupa porowo cukiniowa z dodatkiem bazylii podana z chrupiącymi, paprykowymi pestkami
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 2 pory
  • 1 łyża masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ziemniaki
  • 4 cukinie
  • 1 i ½ litra wywaru warzywnego (najlepiej ale można ugotować na wodzie)
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek bazylii
  • PESTKI
  • 2 garście pestek ze słonecznika i dyni
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka sosu sojowego
Instructions
  1. Por pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cukinię ( jak ma miękka skórkę to bez obierania) pokroić w grubszą kostkę. Jeżeli jest starszawa to trzeba wydrążyć gąbczaste środki z pestkami.
  3. W garnku rozgrzać masło i oliwę.
  4. Dodać pora i ziemniaki, podsmażyć ok 5 minut i potem zalać wywarem (albo wodą).
  5. Gotować 5 minut, dodać cukinię i gotować aż cukinia będzie miękka ( ok 15 minut).
  6. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku, i całość zmiksować razem z bazylią, doprawić sokiem z cytryny.
  7. Na suchej patelni podprażyć pestki – jak się lekko zrumienią dodać olej kokosowy, przyprawy i sos sojowy – wymieszać aż przyprawy oblepią pestki, podawać je z zupą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/08/zupa-pora-cukinii-z-paprykowymi-pestkami/