Delikatna i kremowa zupa z cukinii z dodatkiem grzanek i sera feta
Serves: 5
Ingredients
3 średnie cukinie (albo 2 większe)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 młode marchewki
po 1 łyżce masła i oliwy
100 g serka topionego śmietankowego
4 łyżki kwaśniej śmietany
3 szklanki bulionu
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
pokruszona feta (ok 150 gr)
grzanki z bułki
Instructions
Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć (jak są) gniazda nasienne. Nie obierać, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać, marchewki pokroić na plasterki.
W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać oliwę i wrzucić cebulę, lekko podsmażyć, dodać czosnek. Chwilę smażyć, dodać marchewkę i po kilku minutach cukinię.
Smażyć ok 5 minut, co jakiś czas mieszając, zalać bulionem. Bulionu powinno być tylko tyle żeby zakrył wszystkie warzywa. Gotować ok. 20 minut. Cukinia zacznie się rozpadać ale marchewka będzie jędrna.
Całość zmiksować, dodać kremowy serek i mieszać aż się rozpuści. Zestawić z ognia, dodać śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
Podawać z pokruszoną fetą i grzankami z bułki ( podsmażonymi na maśle na patelni).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/zupa-cukinii-feta-grzankami/