Wytrawne gofry z cukinią i cheddarem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
- 1 cukinia (ok 1,5 szklanki po starciu)
- 1 jajko
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 70 g cheddara
- 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ziół (oregano, bazylia, cząber, inne ulubione)
- tłuszcz do smarowania formy (olej kokosowy, olej, masło)
- Młodą cukinię w całości zetrzeć na tarce. Jak macie większą z grubą skórką to delikatnie obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć.
- Cukinię umieścić na sitku, posolić lekko, wymieszać i odstawić na pół godziny, żeby odsączyć wodę.
- Jogurt zmieszać dokładnie z jajkiem. Cheddar zetrzeć na drobnej tarce i dodać do jogurtu, wymieszać.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i zioła.
- Mąkę dodać do mieszanki jogurtu z jajkami i wymieszać na jednolite ciasto, odstawić.
- Po ok 30 minutach odsączania, docisnąć na sitku cukinię, żeby pozbawić reszty wody i dodać do ciasta wymieszać.
- Rozgrzać gofrownicę, wysmarować lekko tłuszczem.
- Piec gofry ok 6-7 minut. Muszą być dobrze podpieczone bo inaczej będą miękkie.
- Jeżeli gofry po wyjęciu są zbyt miękkie do ciasta trzeba dodać trochę mąki żeby było gęstsze.
- Gofry są najlepsze na ciepło, ale można je też potem odgrzać w tosterze.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/wytrawne-gofry-z-cukinia-i-cheddarem/
3.5.3208