Wytrawne gofry z cukinią i cheddarem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Gofry na słono z cukinią i serem cheddar
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • 1 cukinia (ok 1,5 szklanki po starciu)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 70 g cheddara
  • 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół (oregano, bazylia, cząber, inne ulubione)
  • tłuszcz do smarowania formy (olej kokosowy, olej, masło)
Instructions
  1. Młodą cukinię w całości zetrzeć na tarce. Jak macie większą z grubą skórką to delikatnie obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć.
  2. Cukinię umieścić na sitku, posolić lekko, wymieszać i odstawić na pół godziny, żeby odsączyć wodę.
  3. Jogurt zmieszać dokładnie z jajkiem. Cheddar zetrzeć na drobnej tarce i dodać do jogurtu, wymieszać.
  4. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i zioła.
  5. Mąkę dodać do mieszanki jogurtu z jajkami i wymieszać na jednolite ciasto, odstawić.
  6. Po ok 30 minutach odsączania, docisnąć na sitku cukinię, żeby pozbawić reszty wody i dodać do ciasta wymieszać.
  7. Rozgrzać gofrownicę, wysmarować lekko tłuszczem.
  8. Piec gofry ok 6-7 minut. Muszą być dobrze podpieczone bo inaczej będą miękkie.
  9. Jeżeli gofry po wyjęciu są zbyt miękkie do ciasta trzeba dodać trochę mąki żeby było gęstsze.
  10. Gofry są najlepsze na ciepło, ale można je też potem odgrzać w tosterze.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/wytrawne-gofry-z-cukinia-i-cheddarem/