Rwane bułki z suszonymi pomidorami i serem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Drożdżowe rwane bułki z mąki orkiszowej, suszonymi pomidorami i serem.
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • Ciasto
  • 1 opakowanie (7g) drożdży suchych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g mąki orkiszowej (plus więcej do podsypywania)
  • 1 /2 łyżeczki soli
  • Nadzienie
  • 70 g suszonych pomidorów z zalewy ( nie specjalnie obsączajcie ich z oliwy, niech będą tłustawe)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 spory ząbek czosnku (mogą być z suszonych pomidorów ale wtedy trzeba 2 ząbki)
  • ok 70 gr startego sera żółtego do posypania
Instructions
  1. W misce wymieszać wodę, drożdże i koncentrat.
  2. Do drugiej sporej miski wyłożyć mąkę z solą i wymieszać.
  3. Do mąki wblć mieszankę wody z drożdżami i wymieszać.
  4. Ciasto wyrabiać przez ok 7-10 minut, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
  5. Powinno być podobne do ciasta na pizzę i po wyrobieniu całkowicie odchodzić od rąk.
  6. Ciasto podsypać mąką i zostawić na ok 10 min.
  7. W tym czasie przygotować nadzienie – umieścić wszystkie składniki w mikserze i zmiksować na gładką pastę.
  8. Ciasto rozwałkować w prostokąt (raczej podłużny), wyłożyć na nie pastę i dokładnie rozsmarować.
  9. Ciasto z nadzieniem zwinąć w rulon, przeciąć go na połowę, potem znów na połowę i następnie na trzy części. Powinno wyjść 12 ruloników.
  10. Ułożyć kawałki w blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  11. Posypać startym serem.
  12. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/rwane-bulki-z-suszonymi-pomidorami-i-serem/