Rwane bułki z suszonymi pomidorami i serem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
- Ciasto
- 1 opakowanie (7g) drożdży suchych
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g mąki orkiszowej (plus więcej do podsypywania)
- 1 /2 łyżeczki soli
- Nadzienie
- 70 g suszonych pomidorów z zalewy ( nie specjalnie obsączajcie ich z oliwy, niech będą tłustawe)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 spory ząbek czosnku (mogą być z suszonych pomidorów ale wtedy trzeba 2 ząbki)
- ok 70 gr startego sera żółtego do posypania
- W misce wymieszać wodę, drożdże i koncentrat.
- Do drugiej sporej miski wyłożyć mąkę z solą i wymieszać.
- Do mąki wblć mieszankę wody z drożdżami i wymieszać.
- Ciasto wyrabiać przez ok 7-10 minut, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
- Powinno być podobne do ciasta na pizzę i po wyrobieniu całkowicie odchodzić od rąk.
- Ciasto podsypać mąką i zostawić na ok 10 min.
- W tym czasie przygotować nadzienie – umieścić wszystkie składniki w mikserze i zmiksować na gładką pastę.
- Ciasto rozwałkować w prostokąt (raczej podłużny), wyłożyć na nie pastę i dokładnie rozsmarować.
- Ciasto z nadzieniem zwinąć w rulon, przeciąć go na połowę, potem znów na połowę i następnie na trzy części. Powinno wyjść 12 ruloników.
- Ułożyć kawałki w blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Posypać startym serem.
- Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/rwane-bulki-z-suszonymi-pomidorami-i-serem/
3.5.3208