Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Lekka, letnia zapiekanka z cukinii z łodymi ziemniakami i fetą. Podana z sałatką z pomidorów.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 2 cukinie
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 100 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 150 g fety
  • sól, pieprz
  • skórka z połowy cytryny
  • łyżka masła
Instructions
  1. Cukinie umyć, jeżeli są starsze obrać i wydrążyć środki nasienne a jeżeli młode w całości – pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekać. Podgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulę a jak się zeszkli dodać czosnek, smażyć jeszcze koło minuty po czym dodać cukinię. Smażyć całość ok 10 minut mieszając. Przełożyć do miski
  3. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki (najlepiej mandoliną), przepłukać wodą.
  4. W garnku zagotować wodę, posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minuty. Ziemniaki odsączyć na sitku.
  5. W misce dobrze wymieszać trzepaczką śmietanę, jajka, sól, pieprz, na końcu dodać fetę i skórkę z cytryny. Całość wlać do lekko przestudzonej cukinii i dobrze wymieszać.
  6. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, na spód rozłożyć połowę ziemniaków, żeby utworzyły równą warstwę. Na to wyłożyć cukinię i przykryć warstwą ziemniaków.
  7. Masło roztopić i posmarować nim wierzchnią warstwę ziemniaków.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 40 minut aż wierzch się ładnie zapiecze.
  9. Podawać z pomidorową sałatką (pomidory, natka pietruszki, trochę czosnku, oliwa i ocet balsamiczny - mocno schłodzona)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/lekka-zapiekanka-cukinii-ziemniakow/