Lekka, letnia zapiekanka z cukinii z łodymi ziemniakami i fetą. Podana z sałatką z pomidorów.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
2 cukinie
6 dużych ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
100 ml śmietany
4 jajka
150 g fety
sól, pieprz
skórka z połowy cytryny
łyżka masła
Instructions
Cukinie umyć, jeżeli są starsze obrać i wydrążyć środki nasienne a jeżeli młode w całości – pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać. Podgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulę a jak się zeszkli dodać czosnek, smażyć jeszcze koło minuty po czym dodać cukinię. Smażyć całość ok 10 minut mieszając. Przełożyć do miski
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki (najlepiej mandoliną), przepłukać wodą.
W garnku zagotować wodę, posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minuty. Ziemniaki odsączyć na sitku.
W misce dobrze wymieszać trzepaczką śmietanę, jajka, sól, pieprz, na końcu dodać fetę i skórkę z cytryny. Całość wlać do lekko przestudzonej cukinii i dobrze wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, na spód rozłożyć połowę ziemniaków, żeby utworzyły równą warstwę. Na to wyłożyć cukinię i przykryć warstwą ziemniaków.
Masło roztopić i posmarować nim wierzchnią warstwę ziemniaków.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 40 minut aż wierzch się ładnie zapiecze.
Podawać z pomidorową sałatką (pomidory, natka pietruszki, trochę czosnku, oliwa i ocet balsamiczny - mocno schłodzona)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/07/lekka-zapiekanka-cukinii-ziemniakow/