Ciastka migdałowe z figami
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 mielonych migdałów
- 70 g miekkiego masła
- 1 jajko
- 1 i ½ łyżki cukru kokosowego
- 40 g całych migdałów
- ok 90 g suszonych fig
- Mąkę, zmielone migdały i masło wyrobić na kruszonkę.
- Dodać cukier i jajko i wyrobić ciasto.
- Do ciasta wmieszać (wrobić) całe migdały i posiekane na kawałki figi.
- Z ciasta uformować podłużny wałek, okręcić w folię do żywności i włożyć do zamrażarki na godzinę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni
- Wyjąć ciasto z zamrażarki, zdjąć folię i pokroić ciasto w plasterki grubości pół centymetra.
- Ciastka ułożyć na blasze. Piec 15-20 minut aż się zarumienią.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/ciastka-z-migdalami-figami/
3.5.3208