Ciastka migdałowe z figami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kruche ciastka z mąki orkiszowej i mielonych migdałów z całymi migdałami i suszonymi figami
Ingredients
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 mielonych migdałów
  • 70 g miekkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 i ½ łyżki cukru kokosowego
  • 40 g całych migdałów
  • ok 90 g suszonych fig
Instructions
  1. Mąkę, zmielone migdały i masło wyrobić na kruszonkę.
  2. Dodać cukier i jajko i wyrobić ciasto.
  3. Do ciasta wmieszać (wrobić) całe migdały i posiekane na kawałki figi.
  4. Z ciasta uformować podłużny wałek, okręcić w folię do żywności i włożyć do zamrażarki na godzinę.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni
  6. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zdjąć folię i pokroić ciasto w plasterki grubości pół centymetra.
  7. Ciastka ułożyć na blasze. Piec 15-20 minut aż się zarumienią.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/ciastka-z-migdalami-figami/