Lody bananowe z chrupiącymi migdałami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Najprostsze lody jaki można sobie wyobrazić - zmiksowane banany. A do tego szybka migdałowo-owsiana granola z patelni. Deser lodowy w 10 minut.
Author:
Serves: 2
Ingredients
  • 3 zmrożone banany
  • 3 łyżki mleka ( kokosowe albo owsiane)
  • posypka:
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
  • opcjonalnie: owoce sezonowe
Instructions
  1. Do tego przepisów potrzeba zamrożonych bananów. Ja zwykle mrożę je na zapas: banany kroję w grube plasterki i układam na czymś płaskim (talerz albo deska do krojenia) i tak zamrażam. Zamrożone przekładam do torebki foliowej, żeby zajmowały mniej miejsca.
  2. Banany wyjąć z lodówki i odczekać z 15 minut aż lekko się rozmrożą.
  3. Patelnię rozgrzać. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i płatki owsiane aż lekko się zarumienią.
  4. Dodać olej kokosowy i miód/syrop.
  5. Zamieszać całość i przełożyć na talerz do ostygnięcia.
  6. Banany przełożyć do miski, dodać mleko i zmiksować na gładką masę,
  7. Zmiksowane banany przełożyć do małych filiżanek, posypać pokruszonymi migdałami i płatkami i owocami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/lody-bananowe-z-chrupiacymi-migdalami/