Najprostsze lody jaki można sobie wyobrazić - zmiksowane banany. A do tego szybka migdałowo-owsiana granola z patelni. Deser lodowy w 10 minut.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 2
Ingredients
3 zmrożone banany
3 łyżki mleka ( kokosowe albo owsiane)
posypka:
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
opcjonalnie: owoce sezonowe
Instructions
Do tego przepisów potrzeba zamrożonych bananów. Ja zwykle mrożę je na zapas: banany kroję w grube plasterki i układam na czymś płaskim (talerz albo deska do krojenia) i tak zamrażam. Zamrożone przekładam do torebki foliowej, żeby zajmowały mniej miejsca.
Banany wyjąć z lodówki i odczekać z 15 minut aż lekko się rozmrożą.
Patelnię rozgrzać. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i płatki owsiane aż lekko się zarumienią.
Dodać olej kokosowy i miód/syrop.
Zamieszać całość i przełożyć na talerz do ostygnięcia.
Banany przełożyć do miski, dodać mleko i zmiksować na gładką masę,
Zmiksowane banany przełożyć do małych filiżanek, posypać pokruszonymi migdałami i płatkami i owocami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/lody-bananowe-z-chrupiacymi-migdalami/