Wytrawne muffinki z gruszką i serem pleśniowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wytrawne muffinki z gruszką, serem pleśniowym i włoskimi orzechami
Serves: 12
Ingredients
  • 2 większe gruszki
  • 3 jajka
  • 170 ml oleju słonecznikowego
  • 5 łyżek mleka
  • 230 g mąki ( u mnie orkiszowa typ 1050)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 orzechów włoskich
  • 70 g sera z niebieską pleśnią
Instructions
  1. Gruszki obrać.
  2. Jedną pokroić w drobną kostkę i odłożyć.
  3. Drugą z grubsza posiekać i umieścić w mikserze z jajkami, olejem i mlekiem - dokładnie zmiksować.
  4. W misce umieścić mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
  5. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać ciasto.
  6. Orzechy posiekać, ser pokroić w drobną kosteczkę - wmieszać do ciasta.
  7. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki.
  8. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/09/wytrawne-muffinki-gruszka/