Omlet zapiekany w piekarniku, z malinami na wierzchu. Idealny na weekendowe śniadanie. Podany z jogurtem lub śmietaną, posypany cukrem pudrem.
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: na śniadanie
Serves: 4
Ingredients
½ litra mleka
2 jajka
1 szklanka mąki
⅓ szklanki mielonych migdałów
3 łyżki roztopionego masła
4 łyżki brązowego cukru
łyżeczka extraktu z waniliowego
szklanka malin
cukier puder do posypania
jogurt/śmietana do podania
Instructions
Okrągłą formę to pieczenia nasmarować masłem. Ja miałam taką o średnicy 25 cm ale lepiej jest zrobić to w większej formie – omlet będzie wtedy bardziej płaski i będzie przypominał omlet właśnie a nie ciasto jak w moim przypadku.
Oddzielić białka od żółtek.
W misce wymieszać mąkę, migdały, mleko, masło, cukier, extrakt z wanilii i żółtka. Białka ubić mikserem na pianę. Stopniowo i delikatnie dodać pianę do reszty składników.
Masę wylać do formy, posypać wierzch malinami. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać z jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/08/zapiekany-omlet-malinami/