Zapiekany omlet z malinami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Omlet zapiekany w piekarniku, z malinami na wierzchu. Idealny na weekendowe śniadanie. Podany z jogurtem lub śmietaną, posypany cukrem pudrem.
Author:
Recipe type: na śniadanie
Serves: 4
Ingredients
  • ½ litra mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ⅓ szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka extraktu z waniliowego
  • szklanka malin
  • cukier puder do posypania
  • jogurt/śmietana do podania
Instructions
  1. Okrągłą formę to pieczenia nasmarować masłem. Ja miałam taką o średnicy 25 cm ale lepiej jest zrobić to w większej formie – omlet będzie wtedy bardziej płaski i będzie przypominał omlet właśnie a nie ciasto jak w moim przypadku.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. W misce wymieszać mąkę, migdały, mleko, masło, cukier, extrakt z wanilii i żółtka. Białka ubić mikserem na pianę. Stopniowo i delikatnie dodać pianę do reszty składników.
  4. Masę wylać do formy, posypać wierzch malinami. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać z jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/08/zapiekany-omlet-malinami/