Risotto z burakami i mascarpone
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kremowe risotto z burakami i mascarpone w cudownym purpurowym kolorze
Serves: 4
Ingredients
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 400 g ryżu
  • ok 5-6 średnich buraków
  • 1 litr rosołku
  • 4 łyżki mascarpone
  • 70 g startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Cebule posiekać w drobną kosteczkę, czosnek posiekać na drobno.
  2. szklanki rosołku i buraki umieścić w mocnym blenderze i zmiksować na w miarę jednolity koktajl buraczkowy.
  3. W garnku rozgrzać masło i oliwę dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli (ok 3-4 minuty).
  4. Następnie dodać czosnek i mieszając smażyć kolejną minutę.
  5. Do garnka dodać ryż i mieszając podsmażyć ok 2-3 minuty, całość zalać winem.
  6. Mieszać co jakiś czas i poczekać aż wino odparuje.
  7. Do garnka wlać mieszankę buraczaną, na wolnym ogniu gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu ok 20 minut.
  8. Dodać pozostałą szklankę rosołku i gotować kolejne 5-10 minut aż ryż będzie miękki i buraki niewyczuwalne.
  9. Dodać mascarpone, ¾ startego parmezanu, sok z cytryny i natkę pietruszki wymieszać i odstawić na kilka minut pod przykryciem.
  10. Podawać posypane resztą parmezanu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/risotto-burakami-mascarpone/