Klops z indyka z cukinią i serem feta
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Klops z indyka z dodatkiem startej cukinii i pokruszonej fety. Na obiad z ulubionymi dodatkami albo na kanapkę.
Serves: 8
Ingredients
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅕ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 g sera feta
  • POLEWA:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
Instructions
  1. Cebulę posiekać i podsmazyć na łyżecze oliwy aż się zeszkli.
  2. Ząbek czosnku drobno posiekać.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odcisnąć na sitku.
  4. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, cukinię,jajko, czosnek, sól, oregano, pieprz i musztadę na gładką masę.
  5. Fetę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy, delikatnie wmieszać.
  6. Składniki polewy wymieszać.
  7. Masę przełożyć do formy (takiej na pasztet) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić.
  8. Połowę polewy rozprowadzić na mięsie.
  9. Piec 40 minut w 170 stopniach.
  10. Formę wyjąć, rozprowadzić resztę polewy i piec kolejne 15 minut.
  11. Klops na ciepło podawać na obiad z klasycznym dodatkami (ziemniaczki, surówka) lub na zimno na kanapki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/klops-z-indyka-z-cukinia-i-serem-feta/