Klops z indyka z cukinią i serem feta
Total time
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- średnia cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- ⅕ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 g sera feta
- POLEWA:
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- Cebulę posiekać i podsmazyć na łyżecze oliwy aż się zeszkli.
- Ząbek czosnku drobno posiekać.
- Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odcisnąć na sitku.
- W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, cukinię,jajko, czosnek, sól, oregano, pieprz i musztadę na gładką masę.
- Fetę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy, delikatnie wmieszać.
- Składniki polewy wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (takiej na pasztet) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić.
- Połowę polewy rozprowadzić na mięsie.
- Piec 40 minut w 170 stopniach.
- Formę wyjąć, rozprowadzić resztę polewy i piec kolejne 15 minut.
- Klops na ciepło podawać na obiad z klasycznym dodatkami (ziemniaczki, surówka) lub na zimno na kanapki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/klops-z-indyka-z-cukinia-i-serem-feta/
3.5.3208