Cytrynowe ciasto z winogronami na bazie kaszki kukurydzianej. Prosty, jesienny smakołyk.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
1 szklanka mąki
¾ szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
½ szklanki cukru trzcinowego
mały pojemnik jogurtu naturalnego
½ szklanki łagodnej w smaku oliwy albo oleju (ja użyłam oleju ryżowego)
skórka z cytryny
ok 3/5 szklanki drobnych winogron
trochę trzcinowego cukru do posypania
Instructions
W misce zmieszać mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrem ( kilka minut).
Do jajek dodać jogurt i olej i zmiksować całość.
Suche składniki zmieszać z mokrymi.
Dodać skórkę z cytryny.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Do formy przełożyć ciasto.
Winogrona można wypestkować ( jak macie te większe to najlepiej przepołowić) mi się nie chciało bawić w wypestkowanie więc potem trzeba było uważać i wypluwać pestki jedząc ciasto.
Winogrona ułożyć na cieście.
Ciasto posypać cukrem trzcinowym ( ok 1 łyżki).
Piec 35 minut.
Przed pokrojeniem kompletnie ostudzić
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/ciasto-z-winogronami-i-kaszka-kukurydziana/