Ciasto z winogronami i kaszką kukurydzianą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Cytrynowe ciasto z winogronami na bazie kaszki kukurydzianej. Prosty, jesienny smakołyk.
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • mały pojemnik jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki łagodnej w smaku oliwy albo oleju (ja użyłam oleju ryżowego)
  • skórka z cytryny
  • ok 3/5 szklanki drobnych winogron
  • trochę trzcinowego cukru do posypania
Instructions
  1. W misce zmieszać mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia.
  2. Jajka zmiksować z cukrem ( kilka minut).
  3. Do jajek dodać jogurt i olej i zmiksować całość.
  4. Suche składniki zmieszać z mokrymi.
  5. Dodać skórkę z cytryny.
  6. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  8. Do formy przełożyć ciasto.
  9. Winogrona można wypestkować ( jak macie te większe to najlepiej przepołowić) mi się nie chciało bawić w wypestkowanie więc potem trzeba było uważać i wypluwać pestki jedząc ciasto.
  10. Winogrona ułożyć na cieście.
  11. Ciasto posypać cukrem trzcinowym ( ok 1 łyżki).
  12. Piec 35 minut.
  13. Przed pokrojeniem kompletnie ostudzić
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/ciasto-z-winogronami-i-kaszka-kukurydziana/