Pyszna kremowa polenta z parmezanem i mascarpone podana z ratatouille.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
Ratatouille
Olej do smażenia
2 cebule
3 małe cukinie
3 ząbki czosnku
2 bakłażany
1 litr sosu pomidorowego
sol pieprz
pół łyżeczki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczki oregano
garść bazylii
Polenta
1 szklanka kaszki kukurydzianej
3 i ½ szklanki wody
2 łyżki mascarpone
2 łyżki masła
garść parmezanu
sól do smaku
posiekana drobno bazylia ( ok 10 listków)
Instructions
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, cukinię pokroić w półkrążki albo kostkę, a bakłażana pokroić w średnią kostkę.
Warzywa dobrze smażyć na dwóch patelniach, żeby skrócić czas przygotowania potrawy.
Na jednej i drugiej patelni rozgrzać po 2 łyżki oleju. Na jedną wrzucić cebulę a na drugą czosnek z cukinią. Smażyć cebulę aż lekko zbrązowieje i cukinię aż się trochę zarumieni. Cukinię z cebulą przełożyć do garnka, dodać sos pomidorowy i postawić na małym ogniu.
Jedną z patelni przetrzeć ręcznikiem papierowym, dodać 3 łyżki oleju i wrzucić bakłażana. Smażyć bakłażana, często mieszając aż zmięknie i się ładnie zarumieni, przełożyć do warzyw.
Całość dusić jeszcze ok 10-15 minut. W tym czasie przygotować polentę.
Zagotować wodę a garnku, powoli wsypywać kaszkę cały czas energicznie mieszając wodę.
Gotować kaszkę ok 10 minut, często mieszając żeby się nie przypaliła.
Na koniec dodać masło, mascarpone, posiekaną drobno bazylię, parmezan i sól do smaku – dobrze wymieszać aż masło się rozpuści i odstawić.
Warzywa doprawić solą, pieprzem, cukrem,, octem, dodać oregano i bazylię.
Kaszkę wyłożyć na talerzu a na wierzchu podać warzywa.
Całość można posypać dodatkowym parmezanem i posiekaną bazylią.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/kremowa-serowa-polenta-ratatouille/