Kremowa, serowa polenta z ratatouille
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszna kremowa polenta z parmezanem i mascarpone podana z ratatouille.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • Ratatouille
  • Olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 3 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 bakłażany
  • 1 litr sosu pomidorowego
  • sol pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki oregano
  • garść bazylii
  • Polenta
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 i ½ szklanki wody
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • garść parmezanu
  • sól do smaku
  • posiekana drobno bazylia ( ok 10 listków)
Instructions
  1. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, cukinię pokroić w półkrążki albo kostkę, a bakłażana pokroić w średnią kostkę.
  2. Warzywa dobrze smażyć na dwóch patelniach, żeby skrócić czas przygotowania potrawy.
  3. Na jednej i drugiej patelni rozgrzać po 2 łyżki oleju. Na jedną wrzucić cebulę a na drugą czosnek z cukinią. Smażyć cebulę aż lekko zbrązowieje i cukinię aż się trochę zarumieni. Cukinię z cebulą przełożyć do garnka, dodać sos pomidorowy i postawić na małym ogniu.
  4. Jedną z patelni przetrzeć ręcznikiem papierowym, dodać 3 łyżki oleju i wrzucić bakłażana. Smażyć bakłażana, często mieszając aż zmięknie i się ładnie zarumieni, przełożyć do warzyw.
  5. Całość dusić jeszcze ok 10-15 minut. W tym czasie przygotować polentę.
  6. Zagotować wodę a garnku, powoli wsypywać kaszkę cały czas energicznie mieszając wodę.
  7. Gotować kaszkę ok 10 minut, często mieszając żeby się nie przypaliła.
  8. Na koniec dodać masło, mascarpone, posiekaną drobno bazylię, parmezan i sól do smaku – dobrze wymieszać aż masło się rozpuści i odstawić.
  9. Warzywa doprawić solą, pieprzem, cukrem,, octem, dodać oregano i bazylię.
  10. Kaszkę wyłożyć na talerzu a na wierzchu podać warzywa.
  11. Całość można posypać dodatkowym parmezanem i posiekaną bazylią.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/kremowa-serowa-polenta-ratatouille/