Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami
- 250 g płatków jaglanych
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 2 szklanki wody
- 1 i ½ szklanki mleka kokosowego
- sok i skórka z połowy cytryny
- 3 łyżki syropu ryżowego (lub miodu albo syropu klonowego)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ok ½ kg śliwki (najlepiej węgierka)
- garść płatków migdałowych do posypania na wierzch
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- Szklankę płatków migdałowych zmielić na drobno (można użyć gotowej mąki migdałowej).
- Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym.
- Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na połówki. Ułożyć na dnie naczynia.
- W garnku zagotować wodę z mlekiem kokosowym.
- Dodać płatki jaglane, migdały, sok i skórkę z cytryny, syrop ryżowy i olej kokosowy.
- Mieszając gotować przez ok 5-6 minut.
- Przełożyć do formy ze śliwkami i wygładzić, przygniatając.
- Wierzch posypać pałatkami migdałowymi i ułożyć kawałeczki oleju kokosowego.
- Zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
- Można podawać z jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/platki-jaglane-zapiekane-ze-sliwkami/
3.5.3208