Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekane w mleku kokosowym płatki jaglane z migdałami i śliwkami. Pyszna, śniadaniowa zapiekanka. Wegańskie i bezglutenowe
Ingredients
  • 250 g płatków jaglanych
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 2 szklanki wody
  • 1 i ½ szklanki mleka kokosowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki syropu ryżowego (lub miodu albo syropu klonowego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ok ½ kg śliwki (najlepiej węgierka)
  • garść płatków migdałowych do posypania na wierzch
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
Instructions
  1. Szklankę płatków migdałowych zmielić na drobno (można użyć gotowej mąki migdałowej).
  2. Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym.
  3. Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na połówki. Ułożyć na dnie naczynia.
  4. W garnku zagotować wodę z mlekiem kokosowym.
  5. Dodać płatki jaglane, migdały, sok i skórkę z cytryny, syrop ryżowy i olej kokosowy.
  6. Mieszając gotować przez ok 5-6 minut.
  7. Przełożyć do formy ze śliwkami i wygładzić, przygniatając.
  8. Wierzch posypać pałatkami migdałowymi i ułożyć kawałeczki oleju kokosowego.
  9. Zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
  10. Można podawać z jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/platki-jaglane-zapiekane-ze-sliwkami/