Delikatnem, jesienne smoothie z dyniowym pure na bazie domowego mleka orzechowego, z cynamonem i imbirem.
Ingredients
1 szklanka mleka orzechowego (gotowego lub przepis poniżej)
4 łyżki pure z dyni (żeby zrobić pure z dyni trzeba ją najpierw upiec w piekarniku - w zależności od dyni ok 20-40 minut) i zmiksować
4 daktyle
spora szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
Instructions
Żeby zrobić mleko orzechowe należy wcześniej namoczyć na noc szklankę orzechów ( ja miałam mieszankę migdałów, orzechów włoskich, nerkowców i dodałam trochę nasion słonecznika).
Orzechy następnie płuczemy, zalewamy litrem wody przegotowanej i miksujemy w blenderze kielichowym przez kilka minut aż wszystko się dokładnie zmiksuje. Całość przelewamy przez sitko wyłożone gazą, dokładnie wyciskając pozostałości orzechów. Resztę mleka można wykorzystać do innych smoothie oraz do owsianki czy jaglanki.
Żeby zrobić smoothie należy zmiksować dokładnie wszystkie składniki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/10/smoothie-dyni-domowego-mleka-orzechowego/