Gnocchi z dynią
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Delikatne ghocchi z dynią i serkiem typu włoskiego - jako dodatek do mięsa albo samodzielne danie z masłem szałwiowym albo cebulką i serem pleśniowym
Ingredients
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 200 gr serka typu włoskiego ( użyłam capri)
  • 1 jajko
  • 1 i ½ szklanki mąki (plus więcej do podsypywania) - użyłam orkiszowej typ 750
  • ⅕ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • do podania:
  • masło i szałwia
  • albo karmelizowana cebulka i ser pleśniowy
Instructions
  1. Pure z dyni wyłożyć na patelnię i podsmażać ok 10 minut mieszając, żeby jak najwięcej wody odparowało.
  2. Przełożyć dynię do miski, dodać ser i jajko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać, rozdrabniając ser.
  3. Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową, dodać do dyni, razem z solą.
  4. Ciasto najpierw wymieszać a potem wyrabiać ręką, podsypując od czasu do czasu łyżką mąki, aż do pożądanej konsystencji ( ciasto musi być zwarte i nie lepiące, ale też nie można dodać za dużo mąki bo będzie za twarde).
  5. Ciasto odstawić na 15 minut.
  6. Stolnicę podsypać mąką, brać po kawałku ciasta, rolować podłużne wałki.
  7. Każdy wałek potem pociąć na 1,5 cm kawałki, każdy kawałek lekko spłaszczyć widelcem.
  8. W garnku zagotować wodę, do gotującej wody włożyć połowę kluseczek i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyjąć na talerz. To samo zrobić z drugą porcja klusek.
  9. Podawać jako dodatek albo samodzielne danie z masłem szałwiowym albo karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/gnocchi-z-dynia/