Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekana quinoa i płatki owsiane z czekoladą i gruszką. Pyszna śniadaniowa zapiekanka - zdrowa i sycąca
Ingredients
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki suchej kaszy quinoa
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 szklanki mleka ( u mnie owsiane)
  • 1 szklanka wody
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 duża gruszka
  • 2 łyżki syropu ryżowego (albo klonowego albo miodu)
  • garść płatków migdałowych do posypania
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
Instructions
  1. Płatki, kaszę quinoa i nasiona chia umieścić w misce, wymieszać i zalać szklanką wody i szklanką mleka – odstawić na noc.
  2. Rano do mieszanki dodać dodatkową szklankę mleka, syrop ryżowy i posiekaną czekoladę i wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  4. Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym.
  5. Przełożyć mieszankę.
  6. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wyciągnąć z każdej połówki gniazda nasienne, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
  7. Drobne kawałki oleju kokosowego ułożyć na gruszce.
  8. Posypać płatkami migdałowymi
  9. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 minut.
  10. Zajadać ciepłe, ja polałam każdą porcję jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/owsianka-i-quinoa-zapiekana-z-gruszka-i-czekolada/