Kokosowe ciasto bananowe
Total time
Author: www.cookingforemily.pl
- 110 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru kokosowego albo trzcinowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- ½ szklanki mąki ryżowej (można też zastąpić orkuszową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 banany średniej wielkości + pół na wierzch
- ½ szklanki mleka kokosowego
- Masło zmiksować z cukrem na jednolitą masę ok 5 minut.
- Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując całość.
- W misce wymieszać mąki, proszek, sodę i sól, dodać ¾ szklanki wiórków i ponownie wymieszać.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Do masła dodać mieszankę z mąką, banany i mleko kokosowe- całość dobrze zmiksować.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.
- Na wierzch położyć pokrojone w plasterki pół banana i posypać pozostałymi wiórkami.
- Piec ok 60 minut, przed pokrojeniem całkowicie ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/kokosowe-ciasto-bananowe/
3.5.3208