Kokosowe ciasto bananowe
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ciasto bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych.
Author:
Ingredients
  • 110 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru kokosowego albo trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
  • ½ szklanki mąki ryżowej (można też zastąpić orkuszową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 banany średniej wielkości + pół na wierzch
  • ½ szklanki mleka kokosowego
Instructions
  1. Masło zmiksować z cukrem na jednolitą masę ok 5 minut.
  2. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując całość.
  3. W misce wymieszać mąki, proszek, sodę i sól, dodać ¾ szklanki wiórków i ponownie wymieszać.
  4. Banany rozgnieść widelcem.
  5. Do masła dodać mieszankę z mąką, banany i mleko kokosowe- całość dobrze zmiksować.
  6. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  7. Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.
  8. Na wierzch położyć pokrojone w plasterki pół banana i posypać pozostałymi wiórkami.
  9. Piec ok 60 minut, przed pokrojeniem całkowicie ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/kokosowe-ciasto-bananowe/