Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek, marchewki i gruszek. Zdrowy sok na zimę
Author:
Ingredients
  • 1 i ½ kg dyni
  • 1 i ½ kg jabłek
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg gruszek (np klapsa)
  • 600 gr cukru (jak będą bardzo słodkie jabłka to można dać mniej cukru - na smak)
  • sok z 5 cytryn
  • 7 litrów wody (ilość wody można modyfikować - jak dodacie 5 litrów to będzie bardzo gęsty, raczej do rozcieńczania potem, a jak dacie 10 litrów to będzie taki akurat do picia)
Instructions
  1. Warzywa i owoce obrać, pokroić w kostkę i ugotować każde osobno do miękkości zalewając każde wodą ( dynia i jabłko po 1 i ½ litra a marchew i gruszka po 1 litrze).
  2. Całość połączyć (razem z wodą pozostałą z gotowania) i zmiksować – najlepiej w blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym.
  3. Dodać sok z cytryn i cukier, dodać 5 litrów wody i dobrze wymieszać.
  4. Butelki albo słoiki wraz z zakrętkami bardzo dobrze umyć, wyparzyć gorącą wodą, i najlepiej jeszcze wstawić na ok 7-10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
  5. Sok przelewać do butelek albo słoików i zapasteryzować w piekarniku – na blasze położyć ścierkę i pasteryzować ok 10 minut w 100 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/pasteryzowany-sok-dyni-jablek-gruszek/