Pizza z dynią, gruszką i boczkiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pizza z dodatkiem dyni i gruszki, z boczkiem, mozzarella i szałwią. Jesienna odmiana najpopularnieszego na świecie dania.
Serves: 4
Ingredients
  • Ciasto na pizze z ½ kg mąki ( ja zrobiłam z przepisu z bloga na zieloną orkiszową pizzę)
  • 1 i ½ kubka dyni posiekanej w drobną kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • 8 grubszych kawałków boczku wędzonego
  • 1 gruszka
  • kilka listków szałwii
  • opcjonalnie- ser z niebieską pleśnią ( ja nie dałam ale jedząc stwierdziłam, że bardzo by pasował)
Instructions
  1. Z ciasta zrobić dwa placki i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Pokrojoną w kostkę dynię wymieszać z oliwą i posiekanym drobno czosnkiem.
  3. Mozzarellę zetrzeć, boczek pokroić w kosteczkę, gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cienkie plasterki.
  4. Na pizzy ułożyć ser a na nim pozostałe składniki, posypać szałwią.
  5. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/11/pizza-dynia-gruszka-boczkiem/