Trójkolorowa zapiekanka rybna
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Elegancka trójkolorowa zapiekanka rybna. Jako zimna przystawka na przyjęcie, dobra jako pomysł na wigilię.
Author:
Ingredients
  • 400 g filetów z dorsza
  • 300 g filetów z łososia
  • 6 jajek
  • 150 gr śmietany 36%
  • 2 łyżki masła
  • 100 gr szpinaku
  • po 2 łyżki posiekanej natki i koperku+ kilka gałązek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • SOS:
  • 100 g gęstej kwaśniej śmietany 18%
  • 100 g śmietanki
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Filety umyć i osuszyć.
  2. Dorsza zmiksować na gładką masę z 3 jajkami, połową śmietany, połową skórki i soku z cytryny, posolić i popieprzyć. Połowę przełożyć do miski a połowę zostawić w mikserze.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na niej szpinak.
  4. Szpinak przełożyć do pozostałego w robocie kuchennym dorsza, dodać posiekany koperek i pietruszkę (zostawić kilka gałązek koperku) i całość zmiksować. Przełożyć do miski.
  5. Miskę robota kuchennego przepłukać i włożyć do niego łososia, resztę śmietany, skórki i soku z cytryny, 3 jajka, sól i pieprz – zmiksować na gładko.
  6. Podłuża formę ( ja miałam ceramiczną ale można piec też w niedużej formie do pasztetu wyłożonej papierem do pieczenia) wysmarować pozostałym masłem.
  7. Na dno formy wyłożyć gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia.
  8. Formę przełożyć do większej formy (np od ciasta) wlać do niej trochę wody i wstawić do piekarnika.
  9. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  10. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki – wstawić do lodówki.
  11. Zapiekankę rybną wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( najlepiej na noc).
  12. Podawać pokrojoną w plastry z sosem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/12/trojkolorowa-zapiekanka-rybna/