Elegancka trójkolorowa zapiekanka rybna. Jako zimna przystawka na przyjęcie, dobra jako pomysł na wigilię.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
400 g filetów z dorsza
300 g filetów z łososia
6 jajek
150 gr śmietany 36%
2 łyżki masła
100 gr szpinaku
po 2 łyżki posiekanej natki i koperku+ kilka gałązek koperku
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
sól i pieprz
SOS:
100 g gęstej kwaśniej śmietany 18%
100 g śmietanki
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Instructions
Filety umyć i osuszyć.
Dorsza zmiksować na gładką masę z 3 jajkami, połową śmietany, połową skórki i soku z cytryny, posolić i popieprzyć. Połowę przełożyć do miski a połowę zostawić w mikserze.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na niej szpinak.
Szpinak przełożyć do pozostałego w robocie kuchennym dorsza, dodać posiekany koperek i pietruszkę (zostawić kilka gałązek koperku) i całość zmiksować. Przełożyć do miski.
Miskę robota kuchennego przepłukać i włożyć do niego łososia, resztę śmietany, skórki i soku z cytryny, 3 jajka, sól i pieprz – zmiksować na gładko.
Podłuża formę ( ja miałam ceramiczną ale można piec też w niedużej formie do pasztetu wyłożonej papierem do pieczenia) wysmarować pozostałym masłem.
Na dno formy wyłożyć gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia.
Formę przełożyć do większej formy (np od ciasta) wlać do niej trochę wody i wstawić do piekarnika.
Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki – wstawić do lodówki.
Zapiekankę rybną wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( najlepiej na noc).
Podawać pokrojoną w plastry z sosem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/12/trojkolorowa-zapiekanka-rybna/