Brownie z masłem migdalowym i z mąki z ciecierzycy
- 40 g mąki z ciecierzycy
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 gorzkie czekolady
- ¾ szklanki cukru kokosowego ( można zastąpić cukrem trzcinowym)
- 2 duże jajka
- 1 szklanka masła migdałowego
- ½ szklanki posiekanych migdałów
- Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w formie 20 na 30 cm).
- Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą.
- Jedną czekoladę i ⅓ drugiej połamać na kawałki i dodać do miski - rozpuścić czekoladę i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Resztę czekolady drobno posiekać.
- W misce zmieszać mąkę, sodę i sól.
- W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać masło migdałowe i czekoladę i miksując dodać mąkę. Ciasto będzie bardzo gęste,
- Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i ugnieść na równo.
- Na wierzch ciasta wyłożyć migdały i kawałki czekolady i powciskać w ciasto.
- Piec 20 minut.
- Ostudzić przed pokrojeniem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/brownie-maslem-migdalowym-maki-ciecierzycy/
3.5.3208