Brownie z masłem migdalowym i z mąki z ciecierzycy
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Brownie na bazie masła migdałowego z dodatkiem mąki z ciecierzycy
Serves: 10
Ingredients
  • 40 g mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 gorzkie czekolady
  • ¾ szklanki cukru kokosowego ( można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka masła migdałowego
  • ½ szklanki posiekanych migdałów
Instructions
  1. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w formie 20 na 30 cm).
  2. Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą.
  3. Jedną czekoladę i ⅓ drugiej połamać na kawałki i dodać do miski - rozpuścić czekoladę i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  4. Resztę czekolady drobno posiekać.
  5. W misce zmieszać mąkę, sodę i sól.
  6. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać masło migdałowe i czekoladę i miksując dodać mąkę. Ciasto będzie bardzo gęste,
  7. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i ugnieść na równo.
  8. Na wierzch ciasta wyłożyć migdały i kawałki czekolady i powciskać w ciasto.
  9. Piec 20 minut.
  10. Ostudzić przed pokrojeniem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/brownie-maslem-migdalowym-maki-ciecierzycy/