Pesto z suszonych pomidorów i migdałów
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
- ok 12 połówek suszonych pomidorów
- 2 czubate łyżki pulpy po robieniu domowego masła migdałowego, albo ⅓ szklanki migdałów.
- 1 ząbek czosnku
- 2 fileciki anchois
- duża garść liści bazylii
- ½ łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- garść startego parmezanu
- 125 ml oliwy ( można częściowo użyć z pomidorów)
- 500 g makaronu
- parmezan starty do posypania
- Gdy używacie całych migdałów to trzeba je umieścić w blenderze na początku i rozdrobnić, potem dodać resztę składników i zmiksować.
- Jak używacie pulpy to wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować dobrze.
- Po ugotowaniu makaronu zostawić kilka łyżek wody z gotowania.
- Gorący makaron wymieszać z kilkoma łyżkami wody i pesto.
- Podawać posypane parmezanem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/pesto-z-suszonych-pomidorow-i-migdalow/
3.5.3226