Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Szybka poranna bananowa owsianka z prażonymi w miodze orzeszkami i nasionami
Serves: 3
Ingredients
  • Na owsiankę
  • ⅔ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ⅔ szklanki mleka
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka kakao
  • Na posypkę
  • 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie do podania: banan i masło orzechowe ( u mnie migdałowe)
Instructions
  1. Płatki owsiane przepłukać wodą (na powierzchnię powinny wypłynąć suche łuski jak są – to należy je zebrać)/
  2. Odlać wodę i zalać 1 szklanką świeżej wody.
  3. Płatki gotować na wolnym ogniu ok 7-8 minut mieszając, żeby się nie przypaliły.
  4. W tym czasie przygotować posypkę - na sychej patelni lekko podprażyć nasiona i orzechy, dodać olej kokosowy i miód – wymieszać, posypać solą, wymieszać i zestawić z ognia.
  5. W blenderze zmiksować mleko, kakao i banana.
  6. Do płatków dodać miód i olej kokosowy, mieszać aż się rozpuści i dodać mleko z bananem, dobrze wymieszać i zagrzać całość.
  7. Przełożyć do miseczek, posypać nasionami i orzechami.
  8. Można dodać też świeżego banana i masło orzechowe ale bez też będzie pyszna
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/czekoladowo-bananowa-owsianka/