Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami
Prep time
Cook time
Total time
Szybka poranna bananowa owsianka z prażonymi w miodze orzeszkami i nasionami
Serves: 3
Ingredients
Na owsiankę
⅔ szklanki płatków owsianych
1 szklanka wody
1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
1 łyżeczka oleju kokosowego
⅔ szklanki mleka
1 mały banan
1 łyżka kakao
Na posypkę
1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
opcjonalnie do podania: banan i masło orzechowe ( u mnie migdałowe)
Instructions
Płatki owsiane przepłukać wodą (na powierzchnię powinny wypłynąć suche łuski jak są – to należy je zebrać)/
Odlać wodę i zalać 1 szklanką świeżej wody.
Płatki gotować na wolnym ogniu ok 7-8 minut mieszając, żeby się nie przypaliły.
W tym czasie przygotować posypkę - na sychej patelni lekko podprażyć nasiona i orzechy, dodać olej kokosowy i miód – wymieszać, posypać solą, wymieszać i zestawić z ognia.
W blenderze zmiksować mleko, kakao i banana.
Do płatków dodać miód i olej kokosowy, mieszać aż się rozpuści i dodać mleko z bananem, dobrze wymieszać i zagrzać całość.
Przełożyć do miseczek, posypać nasionami i orzechami.
Można dodać też świeżego banana i masło orzechowe ale bez też będzie pyszna
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/czekoladowo-bananowa-owsianka/