Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina
Serves: 6
Ingredients
  • 3 łyżki oleju/smalcu
  • 2 cebule
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
  • 3 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • słodkiej papryki
  • 1 szklanka słodkiego wina
  • 1 szklanka pęczaku
  • 150 g śliwki suszonej
  • 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
Instructions
  1. Cebulę posiekać w drobne kawałki.
  2. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu – usmażyć cebulę do zarumienienia – przełożyć do formy do zapiekania.
  4. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz- smażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron ( ja robiłam to w 2 turach), na koniec dosypać paprykę, szybko wymieszać i przełożyć mięso do cebuli.
  5. A patelnię wylać wino, zeskrobać pozostałości po smażeniu z patelni, poczekać chwilę aż alkohol odparuje, przelać do naczynia z mięsem.
  6. Dodać pęczak, śliwki, wodę i resztę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać.
  7. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec pod przykryciem przez 60 minut (ew trochę dłużej, żeby mięso i pęczak były miękkie).
  8. Podawać z surówkami ( u mnie coleslaw z białej kapusty i marchewki).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/zapiekanka-z-wieprzowina/