Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina
Serves: 6
Ingredients
3 łyżki oleju/smalcu
2 cebule
1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
3 łyżki mąki
½ łyżeczki słodkiej papryki
słodkiej papryki
1 szklanka słodkiego wina
1 szklanka pęczaku
150 g śliwki suszonej
2 szklanki wody
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
Instructions
Cebulę posiekać w drobne kawałki.
Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu – usmażyć cebulę do zarumienienia – przełożyć do formy do zapiekania.
Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz- smażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron ( ja robiłam to w 2 turach), na koniec dosypać paprykę, szybko wymieszać i przełożyć mięso do cebuli.
A patelnię wylać wino, zeskrobać pozostałości po smażeniu z patelni, poczekać chwilę aż alkohol odparuje, przelać do naczynia z mięsem.
Dodać pęczak, śliwki, wodę i resztę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec pod przykryciem przez 60 minut (ew trochę dłużej, żeby mięso i pęczak były miękkie).
Podawać z surówkami ( u mnie coleslaw z białej kapusty i marchewki).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/01/zapiekanka-z-wieprzowina/