Czekoladowe ciasto z daktylami i herbatą earl grey
Total time
- 1 torebka herbaty earl grey
- 200 g daktyli
- 200 g mąki (użyłam orkiszowej typ 750)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 180 miękkiego masła
- 4 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- Na początku trzeba pamiętać o wyjęciu masła z lodówki, żeby zmiękło.
- Zaparzyć herbatę w 15 0 ml gorącej wody przez ok 5 minut.
- Z herbaty wyjąć torebkę, zalać daktyle i odstawić na ok 30 minut.
- Zmiksować daktyle z herbatą na gładka masę.
- Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem albo nasmarować masłem.
- W misce wymieszać mąkę, proszek i kakao. Następnie dodać zmiksowane daktyle, masło i jajka i dokładnie wszystko zmiksować.
- Przełożyć do formy do pieczenia i piec 50-60 minut.
- Ostudzić ciasto.
- Czekoladę rozpuścić ( ja to robię w metalowej misce ustawionej na garnku z gorącą wodą) i posmarować wierzch ciasta.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/czekoladowe-ciasto-slodzone-daktylami/
3.5.3226