Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ingredients
  • 110 g masła (miękkie)
  • ½ szklanki trzcunowego cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ⅓ szklanki mąki gryczanej
  • ¼ szklanka skrobi z tapioki (tapioka starch – do kupienia w sklepach ze zdrową albo azjatycką żywnością)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
Instructions
  1. Masło zmiksować z cukrem (kilka minut).
  2. Dodać jajko- zmiksować.
  3. W misce zmieszać obie mąki, skrobię z tapioki, proszek, sodę, cynamon i sól – dodać do masy z masła,całość zmiksować na gładką masę.
  4. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
  5. Do masy dodać czekoladę, wiórki i płatki owsiane – wymieszać z pomocą łyżeczki.
  6. Blachę wyłożyć papierem do piecznia.
  7. Ciasto nabierać łyżką, formować płaskie ciastka i układać na blasze – trzeba zostwić odstęp bo ciastka będą rosły – będziecie potrzebować 2 blach bo raczej się nie zmieszczą na jednej,
  8. Piec w 180 stopniach przez 10 minut – ciastka po wyjęciu będą miekkie i mogą wyglądac na niedopieczone ale po ostygnięciu stwardnieją.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/bezglutenowe-ciastka-owsiane-z-czekolada/