Migdałowa owsianka z kakaową polewą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszna owsianka o smaku masła migdałowego z kakaową polewą
Author:
Serves: 2
Ingredients
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki mleka (ulubione roślinne ew. krowie)
  • 1-2 łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka nasion chia ( opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki słodzika do smaku (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc)
  • Polewa
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka słodzika (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc)
Instructions
  1. Płatki zalać większą ilością zimnej wody i przepłukać - wyłowić pozostałe łupinki (będą się unosić na wodzie), odlać wodę i zalać szklanką wody.
  2. Postawić garnek na ogniu i chwilę podgotować płatki ( ok 5 minut) mieszając co jakiś czas (jak zrobi się bardo gęsto dodać trochę wody).
  3. Po 5 minutach dodać mleko - wymieszać, dodać olej kokosowy, masło migdałowe, cynamon, słodzik.
  4. Wymieszać wszystko, ewentualnie dodać mleka/dosłodzić.
  5. W oddzielnym garnku roztopić olej, dodać kakao i słodzik - wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  6. Owsiankę wyłożyć na talerze, polać polewą i opcjonalnie posypać nasionami sezamu, orzechami etc.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/migdalowa-owsianka-z-kakaowa-polewa/