Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami
Prep time
Cook time
Total time
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
2-3 większe marchewki
2 łyzki oliwy
½ szklanki soczewicy czerwonej
1 łyżeczka curry
spora garść orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka tahini
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
4 łyżki oliwy
¼ łyżeczki mielonego chilli (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Instructions
Marchewkę obrać pokroić w większe kawałki, obtoczyć w oliwie, lekko posolić i upiec w 180 stopniach – najlepiej upiec marchewki przy okazji innego pieczonego dania/ciasta (można to zrobić dzień wcześniej) – ja piekłam z chlebem.
Soczewicę przełożyć do garnka, przepłukać dwukrotnie wodą i zalać świeżą wodą w objętości dwa razy większej niż soczewica. Dodać łyżkę curry i lekko posolić.
Gotować soczewicą do miękkości na małym ogniu (10-15 minut) aż wygotuje się cała woda i soczewica będzie miękka. Lekko przestudzić.
Orzechy podprażyć na patelni, przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na drobno.
Czosnek posiekać, natkę pietruszki lekko pokroić.
Do robota kuchennego przełożyć marchewki, soczewicę, czosnek , natkę pietruszki, kmin rzymski, tahini, sok z cytryny, oliwę, chilli sól i pieprz.
Miksować do uzyskania gładkiej masy- zdejmując w międzyczasie ze dwa razy masę ze ścianek. W miarę potrzeby doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kanapkowa-pasta-soczewicy-marchewki/