kokosowy jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą
Ingredients
na spód:
szklanka płatków owsianych
pół szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka syropu z agawy
na środek:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 łyżki oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda)
6 łyżek syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy)
⅔ szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki mąki kokosowej
sok i skórka z jednej limonki
na polewę:
2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone.
2 łyki syropu z agawy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Instructions
W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka.
Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie na spodzie, żeby stworzyć zwartą warstwę i wstawić do lodówki.
Kaszę jaglaną przesypać do garnka, prażyć kilka minut na ogniu (na sucho) mieszając co jakiś czas. Jak kasza zacznie pachnieć (lekko orzechowo) to zestawić garnek z ognia, wlać do garnka wodę, wypłukać kaszę i wylać wodę.
Kaszę zalać 2 szklankami świeżej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 15-17 minut (nie odkrywając i nie mieszając). Kasza w tym czasie powinna wchłonąć całą wodę.
Kaszę zestawić z ognia, przełożyć do innego naczynia, spulchnić i lekko przestudzić.
Do robota kuchennego przełożyć kaszę, dodać olej kokosowy, syrop z agawy, wiórki kokosowe i mleko kokosowe – zmiksować na gładką masę (można też użyć blendera ręcznego). Na koniec dodać mąkę kokosową, sok i skórkę z limonki i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na kokosowy spód, wygładzić.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec ok 50 minut.
W tym czasie jak ciasto będzie się piekło przygotować polewę – (rozmrożone) jagody przełożyć do garnka i gotować ok 5 minut, dodać syrop z agawy. W miseczce wymieszać mąkę z kilkoma łyżeczkami zimnej wody – na jednolitą masę.
Do jagód powoli wlewać wodę z mąką, mieszając cały czas żeby nie powstało grudek – jagody powinny zgęstnieć.
Ciasto podawać jeszcze lekko ciepłe (takie jest najlepsze) z polewą z jagód.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kokosowy-jagielnik-z-jagodami/