Kokosowy jagielnik z jagodami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
kokosowy jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą
Ingredients
  • na spód:
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • na środek:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda)
  • 6 łyżek syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy)
  • ⅔ szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • sok i skórka z jednej limonki
  • na polewę:
  • 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone.
  • 2 łyki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Instructions
  1. W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka.
  2. Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie na spodzie, żeby stworzyć zwartą warstwę i wstawić do lodówki.
  4. Kaszę jaglaną przesypać do garnka, prażyć kilka minut na ogniu (na sucho) mieszając co jakiś czas. Jak kasza zacznie pachnieć (lekko orzechowo) to zestawić garnek z ognia, wlać do garnka wodę, wypłukać kaszę i wylać wodę.
  5. Kaszę zalać 2 szklankami świeżej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 15-17 minut (nie odkrywając i nie mieszając). Kasza w tym czasie powinna wchłonąć całą wodę.
  6. Kaszę zestawić z ognia, przełożyć do innego naczynia, spulchnić i lekko przestudzić.
  7. Do robota kuchennego przełożyć kaszę, dodać olej kokosowy, syrop z agawy, wiórki kokosowe i mleko kokosowe – zmiksować na gładką masę (można też użyć blendera ręcznego). Na koniec dodać mąkę kokosową, sok i skórkę z limonki i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na kokosowy spód, wygładzić.
  8. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec ok 50 minut.
  9. W tym czasie jak ciasto będzie się piekło przygotować polewę – (rozmrożone) jagody przełożyć do garnka i gotować ok 5 minut, dodać syrop z agawy. W miseczce wymieszać mąkę z kilkoma łyżeczkami zimnej wody – na jednolitą masę.
  10. Do jagód powoli wlewać wodę z mąką, mieszając cały czas żeby nie powstało grudek – jagody powinny zgęstnieć.
  11. Ciasto podawać jeszcze lekko ciepłe (takie jest najlepsze) z polewą z jagód.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kokosowy-jagielnik-z-jagodami/