Kurczak w cytrusowo-imbirowej marynacie i smażony ryż z porem i jajkiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pierś z kurczaka w marynacie z soku z grapefruita z imbirem, czosnkiem i miodem. Do tego ryż smażony z porem i jajkiem
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • KURCZAK
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sok z ½ grapefruita (lub z 1 pomarańczy)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru (ok 3 cm)
  • pieprz
  • RYŻ
  • 2 torebki ryżu parboiled
  • 1 duży por
  • 1 łyżka masła i 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonanie)
  • 2 jajka
  • DO PODANIA:
  • szczypiorek
  • sok z /2 cytryny
  • W WERSJI DLA DOROSŁYCH:
  • 2 ząbki czosnku i ok 4 cm imbiru,2 łyżki oleju
  • sałatka z ogórka ( ogórek, oliwa, sos sojowy i prażony sezam)
Instructions
  1. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka rozdzielić i obtoczyć w marynacie.
  2. Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Można na całą noc.
  3. Ryż do tego dania najlepiej ugotować dnia poprzedniego (można też użyć resztek ryżu) a jeżeli gotujemy tego samego dnia to musi on ostygnąć. Ważne żeby go nie przegotować (lepiej, żeby był lekko twardawy niż zmienił się w paćkę).
  4. Kurczaka przełożyć razem z częścią marynaty do naczynia do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 30 minut. Przewracać co jakiś czas piersi, żeby się obtaczały w sosie i nie wysuszały.
  5. W tym czasie jak kurczak będzie się piekł rozgrzać na patelni oliwę i masło dodać pokrojonego drobno pora. Podsmażyć ok 10-15 minut aż się ładnie zarumieni i zmięknie.
  6. Dodać ryż, podsmażyć kolejne 10 minut. Dodać sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać.
  7. Wbić jajka i jeszcze chwilę smażyć mieszając,
  8. Zestawić z ognia.
  9. Wyjąć kurczaka z piekarnika i zostawić ok 5 minut żeby odpoczął.
  10. W wersji dorosłej można dodatkowo zrobić posypkę z imbiru i czosnku: czosnek posiekać na kawałeczki ( ale nie bardzo drobne) a imbir zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju na chrupko i odsączyć na ręczniku papierowym
  11. Ryż przed podaniem skropić cytryną i posypać szczypiorkiem.
  12. W wersji dorosłej posypać też chrupkim czosnkiem i imbirem.
  13. Kurczaka pokroić na plasterki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/08/kurczak-marynacie-cytrusowo-imbirowej-smazony-ryz-porem-jajkiem/