Paszteciki z wieprzowiną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Paszteciki z wieprzowiną - poręczne babeczki które świetnie sprawdzą się w drodze lub na pikniku.
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • ŚRODEK
  • 400 g łopatki wieprzowej ( grubo zmielonej lub pokrojonej w drobną kostkę)
  • 150 g boczku (parzony, niewędzony)
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn)
  • 2 fileciki anchois
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • CIASTO
  • 3 i ¼ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g smalcu
  • 3 łyżki mleka
  • z łyżki wody
Instructions
  1. Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki.
  2. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek posiekać na kawałeczki, anchois rozgnieść.
  3. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić.
  4. W garnku zagrzać mleko z wodą, dodać posiekany w kostkę smalec i czekać aż się rozpuści.
  5. Mąkę przełożyć do większej miski, wymieszać z solą.
  6. Do mąki dodać rozpuszczony smalec, szybko wymieszać łyżką a potem rękami wyrobić na ciasto.
  7. Ciasto nie będzie zwarte tylko lekko kruszące się.
  8. Odłożyć ⅓ ciasta a pozostałą część ciasta podzielić na 12 porcji.
  9. Ja zrobiłam z ciasta wałek i pokroiłam go na plasterki.
  10. Każdy plasterek trzeba najpierw rozgnieść ręką na desce do krojenia albo stolnicy, uformować płaskie koło i przełożyć do wgłębienia w formie - następnie wylepić spód i brzegi formy, tak, żeby zostawał lekko wystający brzeg. Tak zrobić z każdym plackiem.
  11. Do każdego wgłębienia włożyć farsz - powinno go starczyć na wszystkie wgłębienia.
  12. Resztę ciasta ufrormować w rulon i pokroić na 12 plasterków, każdy plasterek rozgnieść tak żeby zrobić z niego wierzch babeczki - przykryć wierzch i skleic boki.
  13. Piec 30 minut w 180 stopniach.
  14. Następnie babeczki delikatnie wyjąć z formy ( podważając nożem brzegi ale tak żeby nie zrobić dziury bo wyciekną soki i babeczki będą suche), ustawić na blasze i dopiec jeszcze 20 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/04/paszteciki-z-wieprzowina/