Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Marchewkowe naleśniki z białym serkiem i owocami na śniadanie
Serves: 10
Ingredients
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 i ½ szklanki mleka (krowie lub roślinne)
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1¼ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa typ 600)
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia
  • SOS OWOCOWY
  • 250 g mrożonych lub świeżych owoców ( u mnie wiśnia i resztka mieszanki leśnej)
  • 2-3 łyżki miodu albo cukru brązowego
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • SEREK
  • 200 g białego serka typu „Twój smak“ lub „Philadephia“
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki jogurtu
  • opcjonalnie – łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instructions
  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  2. W blenderze kielichowym umieścić marchewkę i mleko, zmiksować na gładko, dodać jajka, cukier, cynamon, sól i stopione masło – zblendować na gładką naleśnikową masę – odstawić na 20-30 minut.
  3. Serek wymieszać z jogurtem, cukrem i ekstraktem z wanilii – odstawić do lodówki.
  4. Do garnka przełożyć owoce, ustawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać aż owoce się rozmrożą.
  5. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu ok 10 min.
  6. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do owoców i mieszając gotować aż całość zgęstnieje.
  7. Naleśniki smażyć z obu stron, delikatnie przewracając ( ciasto jest delikatne).
  8. Smarować w środku serkiem, podawać z ciepłymi owocami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/04/marchewkowe-nalesniki-serkiem-owocami/