Lekka i prosta zupa brokułowa z fasolą z dodatkiem pesto
Ingredients
2 łyżki oliwy
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 brokuł
2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
1 i ½ litra rosołku/wywaru
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
PESTO
garść nasion słonecznika
pęczek ziół ( ja miałam bazylię i mięta ale może być np. natka pietruszki)
5-6 łyżek oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Instructions
Cebulą i czosnek posiekać.
Brokuł umyć, oddzielić różyczki, nóżkę obrać i pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć przez 5 minut cebulę, dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty, dodać pokrojoną w plasterki nóżkę brokuła i lekko podsmażyć (kolejne 3 minuty).
Całość zalać rosołkiem, zagotować, dodać różyczki brokuła i gotować aż będą miękkie (ok 10 -15minut).
Na koniec dodać fasolę, zagotować i całość zmiksować.
Dodać sok z cytryny, sól, pieprz do smaku.
Przygotować pesto – wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
Zupę podawać z pesto.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/04/zupa-brokulowa-fasola-pesto/