Zupa brokułowa z fasolą i pesto
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Lekka i prosta zupa brokułowa z fasolą z dodatkiem pesto
Ingredients
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
  • 1 i ½ litra rosołku/wywaru
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • PESTO
  • garść nasion słonecznika
  • pęczek ziół ( ja miałam bazylię i mięta ale może być np. natka pietruszki)
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Instructions
  1. Cebulą i czosnek posiekać.
  2. Brokuł umyć, oddzielić różyczki, nóżkę obrać i pokroić w plasterki.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć przez 5 minut cebulę, dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty, dodać pokrojoną w plasterki nóżkę brokuła i lekko podsmażyć (kolejne 3 minuty).
  4. Całość zalać rosołkiem, zagotować, dodać różyczki brokuła i gotować aż będą miękkie (ok 10 -15minut).
  5. Na koniec dodać fasolę, zagotować i całość zmiksować.
  6. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz do smaku.
  7. Przygotować pesto – wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
  8. Zupę podawać z pesto.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/04/zupa-brokulowa-fasola-pesto/