Makaron z cukinią i mrchewką w pesto marchewkowym z avocado
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Prosty wiosenny makaron z cukinią i młodą marchewką w pesto marchewkowym z migdałami i avocado
Serves: 3
Ingredients
  • 1 łyżka masła,
  • kilka łyżek oliwy
  • pęczek młodych marchewek
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • Pesto
  • nać z pęczka marchewki (tylko górna cześć liści bez łodyżek)
  • garść bazylii
  • garść migdałów (albo pestek dyni)
  • połowa miękkiego avocado
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g makaronu
Instructions
  1. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
  2. Natkę umyć, odkroić w połowie żeby została tylko górna część - łodyżki wyrzucić.
  3. Cukinię pokroić w półplasterki albo ćwiartki.
  4. Na patelni rozgrzać masło i dwie łyżki oliwy, dodać marchewki.
  5. Smażyć mieszając przez ok 10 minut, następnie dodać kilka łyżek wody, przykryć pokrywką i poddusić aż woda wyparuje ( kilka minut).
  6. Wstawić makaron do gotowania.
  7. Marchewki przesunąć na bok patelni, dodać łyżkę oliwy i dodać cukinie.
  8. Smażyć cukinie kilka minut mieszając, następnie całość wymieszać z marchewkami i dalej smażyć aż warzywa będą miękkie a cukinia się zarumieni.
  9. Na koniec dodać posiekany ząbek czosnku i chwilę całość przesmażyć mieszając, odstawić warzywa.
  10. Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować ( jak będzie za gęsto dodać kilka łyżek wody z makaronu).
  11. Przecedzić makaron.
  12. Gorący makaron wymieszać w misce z warzywami i pesto
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/04/makaron-cukinia-marchewka-pesto-marchewkowym-avocado/