Makaron z cukinią i mrchewką w pesto marchewkowym z avocado
- 1 łyżka masła,
- kilka łyżek oliwy
- pęczek młodych marchewek
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- Pesto
- nać z pęczka marchewki (tylko górna cześć liści bez łodyżek)
- garść bazylii
- garść migdałów (albo pestek dyni)
- połowa miękkiego avocado
- sok z połowy cytryny
- kilka łyżek oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 400 g makaronu
- Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
- Natkę umyć, odkroić w połowie żeby została tylko górna część - łodyżki wyrzucić.
- Cukinię pokroić w półplasterki albo ćwiartki.
- Na patelni rozgrzać masło i dwie łyżki oliwy, dodać marchewki.
- Smażyć mieszając przez ok 10 minut, następnie dodać kilka łyżek wody, przykryć pokrywką i poddusić aż woda wyparuje ( kilka minut).
- Wstawić makaron do gotowania.
- Marchewki przesunąć na bok patelni, dodać łyżkę oliwy i dodać cukinie.
- Smażyć cukinie kilka minut mieszając, następnie całość wymieszać z marchewkami i dalej smażyć aż warzywa będą miękkie a cukinia się zarumieni.
- Na koniec dodać posiekany ząbek czosnku i chwilę całość przesmażyć mieszając, odstawić warzywa.
- Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować ( jak będzie za gęsto dodać kilka łyżek wody z makaronu).
- Przecedzić makaron.
- Gorący makaron wymieszać w misce z warzywami i pesto
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/04/makaron-cukinia-marchewka-pesto-marchewkowym-avocado/
3.5.3226